قهوه یکی از پر استفاده ترین نوشیدنیها در جهان به شمار میرود و در طعم، عطر و ویژگیهای حسی متفاوتی دم می شود. یکی از خصوصیات مهم در طعم قهوه، میزان اسیدیته آن است که میتواند تجربه نوشیدن قهوه را به طور چشمگیری تحت تأثیر قرار دهد. در این مقاله، به بررسی ترشترین قهوهها و عوامل مؤثر بر اسیدیته آنها میپردازیم.
منظور از اسیدیته قهوه چیست؟
اسیدیته قهوه به طعم ترش و تند آن در نوشیدنی اشاره دارد و اغلب به عنوان یک ویژگی مثبت در نظر گرفته میشود. این ویژگی به قهوه تازگی و پیچیدگی خاصی میبخشد و حتی میتواند یادآور طعمهای میوهای، مرکباتی و حتی گلی هم باشد. برخلاف تصور عموم، اسیدیته قهوه به pH آن اشاره ندارد، بلکه بیشتر به احساس و طعم کلی که در دهان بهوجود می آید گفته می شود.
عوامل مؤثر بر اسیدیته قهوه
- بعضی از دانه های قهوه به طور طبیعی اسیدیتر هستند. به عنوان مثال، قهوه عربیکا معمولاً اسیدیتر از روبوستا هستند.
- شرایط خاص کشت قهوه معمولاً منجر به تولید قهوههایی با اسیدیته بالاتر میشود. قهوههای مناطق اتیوپی، کنیا و یمن به اسیدیته بالایشان معروف هستند.
- شستشوی دانه در مسیر فراوری قهوه نسبت به روش فرآوری خشک معمولاً قهوههایی با اسیدیته بالاتر را تولید میکند.
- دانه هایی که با روش لایت روست برشته شده اند نیز معمولاً از اسیدیته بالاتری نسبت به قهوههای دیگر برخوردارند.
ترشترین قهوهها برای کدام کشورها هستند؟
قبل از اینکه بخواهیم قهوه های تش مزه را معرفی کنیم لازم است بدانید که ترشی ناشی از اسیدیته بالا مانند خوردن یک سیب ترش است که هم شیرینی و هم ترشی با هم ترکیب شده و حس خاصی را برای شما به ارمغان می آورد. انواع قهوه های عربیکا به دلیل شرایط کشت و رستی که دارند اغلب ترش مزه هستند. در ادامه به چند مورد از این قهوه ها که به اسیدیته بالای خود معروف هستند، میپردازیم:
- قهوه اتیوپی: قهوههای اتیوپی به خاطر شرایط خاص کشت و منطقه ای که به عمل می آیند اسیدیته زنده و میوهای دارند. به ویژه قهوههای منطقه یرگاشف که طعمی شبیه به مرکبات دارند.
- قهوه کنیا: قهوههای کنیا معمولا دارای اسیدیته بالایی هستند با این تفاوت که طعمهای میوهای و توتی میدهند.
- قهوه کلمبیا: قهوههای کلمبیا، خصوصا آن دسته که در ارتفاعات بالا به عمل میآیند، دارای اسیدیته متعادل و میوهای هستند. همچنین در ته مزه خود میتوانند به ترشی ملایمی برسند.
- قهوه یمنی: قهوههای یمنی و شبه جزیره عربستان دارای اسیدیته بالایی هستند و طعمهای پیچیدهای مانند انواع میوههای خشک و شکلاتی دارند.
عوامل ترشی بیش از حد قهوه
قهوه هایی که به تازگی برشته میشوند، معمولاً طعمهای اسیدی و میوهای بیشتری دارند. اما با گذشت زمان و به مرور کهنه شدن دانه ها، این طعمها تغییر میکند و ترشی آن کاهش مییابد.
دانههای قهوه از لحاظ جغرافیای کشت، ترکیبات شیمیایی متفاوتی دارند که همین قضیه باعث ایجاد طعمهای متنوعی میشود.
درجه برشتهکاری یکی دیگر از عواملی است که تأثیر زیادی بر میزان ترشی قهوه دارد. قهوههای سبکتر معمولاً اسیدیته بالاتری دارند، در حالی که قهوههای تیرهتر اسیدیته کمتری دارند.
میزان درجه آسیاب قهوه نیز بر طعم نهایی تأثیر میگذارد. آسیاب خیلی درشت دانه ها ممکن است عصارهگیری کافی انجام نشود که همین قضیه باعث ترشی مزه نوشیدنی میشود.
نتیجهگیری
قهوههای با اسیدیته بالا میتوانند تجربهای تازه و هیجانانگیز را ارائه دهند. با شناخت انواع قهوه و عوامل مؤثر بر اسیدیته، میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید و از تنوع طعمهای قهوه لذت ببرید. مناطق مختلف جهان قهوههایی با ویژگیهای منحصر به فرد ارائه میدهند که میتواند به سفر طعمی شما رنگ و بوی خاصی ببخشد.